/ iStock/Getty Images
Любимото кътче на покойната принцеса Даяна - Потъналата градина в бившия ѝ лондонски дом, двореца Кенсингтън, е преустроена, за да приюти статуята, която ще открият синовете ѝ принц Уилям и принц Хари по случай 60-годишнината от рождението ѝ, предаде Ройтерс.

От двореца съобщават, че градината е преустроена, за да създаде по-задушевна обстановка за паметника на принцесата, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г.

Принцесата на народа: Днес лейди Даяна щеше да навърши 60 (СНИМКИ)

"Този проект, по който работихме, е много специален, тъй като Потъналата градина беше любимо място на Даяна, принцесата на Уелс", се посочва в изявлението, направено от дизайнера Пип Морисън.
 
"Работихме внимателно, за да гарантираме, че новото оформление и схемата за засаждане допълват статуята, осигурявайки кът за утеха за хората, които посещават двореца Кенсингтън, за да си спомнят за принцесата", допълва Морисън.

Работата по преустройството на градината започна през 2019 г. и отне 1000 часа за засаждането на повече от 4000 от любимите цветя на Даяна, включително 100 незабравки и 300 лалета.
 
Градината първоначално е създадена през 1908 г. по инициатива на крал Едуард Седми на място, заемано преди това от градински навеси и оранжерии.
Синовете на принцеса Даяна Уилям и Хари поръчаха статуята през 2017 г., за да почетат живота и наследството ѝ. Паметникът е дело на скулптора Иън Ранк-Броудли, чието изображение на кралица Елизабет Втора е използвано върху британски и монети на Британската общност.

Заради коронавирусната пандемия откриването на статуята ще бъде в тесен кръг.
 
Понастоящем дворецът Кенсингтън е официална резиденция на принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин.

Статуята ще бъде вторият мемориал на Даяна в Лондон, след като в Хайд парк беше открит 210-метров фонтан през 2004 г. след години на бюрократични спорове и разпри около дизайна.
БТА