Валс: Заедно с потока бежанци в Европа може да проникнат терористи
Валс: Заедно с потока бежанци в Европа може да проникнат терористи / снимка: БГНЕС, архив

Заедно с потока бежанци в Европа може да проникнат терористи, каза в интервю за японския делови вестник „Никей”, премиерът на Франция Манюел Валс. „Истина е, че съществува риск, терористите да се представят за бежанци”, добави той.

Френското правителство обещава да взема решителни мерки в случай, че бъдат идентифицирани терористи. Той се зарече службите за сигурност да притискат терористичните групировки и да приемат необходимите мерки за предотвратяване на терористични атаки.

Френският премиер отбеляза също, че правоохранителните органи продължават да следят с помощта на интернет и социалните мрежи за евентуални опити от страна на терористични групировки за вербуване на нови членове. Валс отбелязва, че за решаване на проблема с наплива на мигранти в страните от ЕС, е необходим „неоспорим отговор”.

„На първи етап ние се подготвяме да приемем 160 000 бежанци, нуждаещи се от защита от страните членки на ЕС. След това ние ще предоставим мащабна международна помощ на съответните международни организации и транзитни страни като Турция, Йордания и Ливан. Длъжни сме да работим над решаването на основния проблем, водещ до наплива от чужденци - трябва да установим стабилност в Близкия Изток”, посочи той.

На 24 септември Валс заяви в ефира на радио „Франс-2”, че Франция смята да приеме не повече от 30 000 бежанци на своя територия.

Източник: БГНЕС