11 ваксини срещу коронавирус са вече на финалната права в тестовете
11 ваксини срещу коронавирус са вече на финалната права в тестовете / IStock
Компаниите Pfizer и BioNTech, които разработиха ваксина срещу коронавируса, са кандидатствали за регистрация на своята ваксина в Европейския съюз. Това беше съобщено в съвместно съобщение.

„Pfizer и BioNTech в понеделник, 30 ноември 2020 г., подадоха официално заявление за спешна регистрация за тяхната ваксина BNT162b2“, се казва в него.

Отбелязва се, че ако Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency) даде одобрението си, ваксината BNT162b2 може да се използва за имунизация още този месец.

В документа се посочва, че компаниите също подготвят искане за разрешение за използване на ваксината в Австралия, Канада, Япония и други страни по света. Те вече кандидатстваха за регистрация в САЩ по-рано през октомври.

Говорител на Европейската комисия поясни днес, че ако ваксините бъдат оценени положително, ЕК ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорителят след въпроси на пресконференция. По неговите думи, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население). Говорителят добави, че комисията е готова да даде пазарен достъп броени дни след положителното становище на лекарствената агенция.

Комисията ще действа в случая по спешна процедура, заяви говорителят. Той допълни, че ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина.