/ БГНЕС
Официалните резултати от референдума в Турция за разширяване на президентските пълномощия сочат подкрепа с над 51,4% за съответните конституционни промени. Това съобщи днес турската Висша избирателна комисия, цитирана от световните агенции.
 
Първи резултати от референдума в Турция (ВИДЕО)

Окончателните данни са близки до първоначалните, огласени часове след затварянето на избирателните секции на 16 април. Огласяването им стана въпреки призивите на опозицията то да бъде отложено заради множеството жалби за мащабно манипулиране на вота. По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че когато излязат резултатите, ще възстанови членството си в управляващата "Партия на справедливостта и развитието".
 

Guliver/Getty Images


Опозиционни партии в Турция готови да оспорват резултатите от референдума

Председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен съобщи, че с "да" са гласували 51,41% от избирателите, а с "не" - 48,59%. "Нашата комисия обявява конституционните промени за приети", каза той.
 
В референдума с бюлетини, съдържащи само "да" и "не", бяха подложени на гласуване общо 18 поправки в турската конституция. Основната промяна е превръщането на страната от парламентарна в президентска република.
 
Хиляди протестираха в Турция срещу резултатите от референдума (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Guliver/Getty Images


На 3 ноември 2019 г. трябва да се състоят едновременно президентски и парламентарни избори. Тогава ще влязат в сила 15 от 18-те поправки. Останалите три - запазване на партийната принадлежност на президента, промени в ръководството на съдийската и прокурорската колегия и разтуряне на военните съдилища - влизат в сила веднага.
БТА