/ iStock/Getty Images
Сред всички религиозни събития, които се празнуват по време на коледните празници, най-значима е среднощната служба, наречена в католическия свят, предимно Латинска Америка, „Петльова меса“, която се провежда в 00.00 ч. на Бъдни вечер, 24 декември, тоест в началото на Коледа, обяснява изданието "20 минути".

Повечето от историците и най-авторитетните гласове по литургичната тема посочват като произход на това традиционно религиозно честване на раждането на Исус до папа Сикст III, който през V век установява обичая да се отслужва нощно бдение в полунощ в деня на честването на рождението на Месията, след началото на новия ден (Коледа), в „ad galli cantus“ (песента на петела).

„Ad galli cantus“ се отнася до момента, в който започва новият ден и че според древните римски традиции той започва в полунощ при пропяването на петел.

Ватиканът успокои католиците: Ваксинирането е „морално допустимо“

Но тъй като не всички източници са съгласни с този произход, има хора, които го поставят в древна басня, която разказва, че по време на раждането на Исус е имало петел в конюшнята, който е първото живо същество, свидетел на събитието и отговарящ за провъзгласяването му, първо на мулето и вола, след това на овчарите и техните овце и накрая на хората, които са живели в околността и следователно, идването в света на Месията е оповестено „ad galli cantus“, да речем, от песента на петела.

Друга теория, слабо документирана и без достоверност, поддържа тезата, че името се дължи на факта, че в миналото в някои страни менюто за вечеря на Бъдни вечер се е състояло от печен петел.

Запалиха светлините на папската елха за Коледа на площад „Свети Петър“

Има и такива, които уверяват, че произходът на името на „Петльовата меса“ води началото си от честването му в базиликата „S. Petrum в Gallicantum“ (Свети Петър в Gallicantu) в Йерусалим. Тази църква носи име с евангелски произход, от случка, която разказва как Исус е предупредил Петър, че ще се отрече три пъти от него, преди петелът да пропее.

Въпреки че е вкоренен обичай да се празнува в полунощ, в някои случаи времето на литургията е адаптирано към нуждите на общността и може да бъде напреднало, най-забележителният случай е този на самия Ватикан, поради напредналата възраст и здравословното състояние на папата литургията е служи в 22.00 часа.
БГНЕС