Ватикана
Ватикана / iStock/Getty Images
Поводът - някои изследователи са използвали абортирани преди десетилетия ембриони
Ватиканът апелира католиците по света да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция (COVID-19) и заяви, че е „морално допустимо“ да се взимат ваксини от клетки на абортирани ембриони, пише „Гардиън“.

Клетки от абортирани ембриони отпреди десетилетия са използвани от някои учени и изследователи, които работят върху ваксини срещу коронавируса.

Ватикана осъзна, че това е притеснително за някои католици, поради което потвърди позицията си, че е „морално допустимо да си сложиш ваксина срещу COVID-19, които са ползвали клетъчен материал от абортирани ембриони в изследователския и производствения процес“. Според позицията използването на подобни ваксини не представлява истинска или формална подкрепа към абортите, чрез които са получени клетки за разработките на ваксини, допълват от прессекретариата на Ватикана.

Запалиха светлините на папската елха за Коледа на площад „Свети Петър“

Освен това се призовава ваксинирането да бъде на доброволни начала, както и че липсата на друга алтернатива за спирането на пандемията води до това, че „общото благо може да препоръча ваксина, като особено да предпази най-рисковите и уязвими хора“. В позицията се допълва, че хората, които откажат ваксината, трябва да направят всичко възможно да не разпространяват заразата.

В комюникето се отбелязва, че „моралният императив“ на фармацевтичната индустрия, правителствата и международните организации е да направят ваксините достъпни до по-бедните страни по света.