/ iStock/Getty Images
Близки на загиналите и хора, пострадали при атентата в Ница, който отне живота на 86 души през 2016 г., отбелязаха скромно петата годишнина от атаката, превърнала лятната вечер в истински "ад", предаде Франс прес.

На 14 юли 2016 г. около 30 000 души се събраха на известната Английска алея, на крайбрежието на Средиземно море, за популярната заря по случай националния празник на Франция.

Именно в тази тълпа 31-годишният Мохамед Лауайеж Булел, живеещ в Ница тунизиец, вряза своя 19-тонен камион, премазвайки десетки хора за две минути, преди полицията да го застреля.

Отговорност за атаката пое джихадистката групировка "Ислямска държава", която контролираше територии в Ирак и Сирия и извърши кървави атаки в няколко страни по света, въпреки че разследването не потвърждава каквато и да било връзка между ултрарадикалната организация и извършителя.

"Топла, щастлива и празнична вечер. Която за няколко секунди се превръща в хаос, ступор, ужас и ужасяваща гледка. В един ад, който отне нашите близки пред очите ни", припомни в речта си Стефан Ербс, съпредседател на сдружението на жертвите "Алеята на ангелите".

В присъствието на френския премиер Жан Кастекс, няколко министри и кмета на Ница Кристиан Естрози, 400 души, предимно пострадали при атаката и роднини на загиналите, се събраха, под слънцето, в градините на Вила Масена, близо до Английската алея, за скромна церемония по отбелязването на годишнината.

Снимките на 86-те загинали бяха поставени пред сърцето от плексиглас и стелата с техните имена в градините, отбелязва кореспондент на АФП.
БТА