/ БГНЕС
Учебниците в Хонконг ще бъдат ревизирани, "за да се предотврати бъдещо насилие", обявиха днес китайските власти, цитирани от ДПА.

Законопроектът е предложен от пропекинския депутат в градския парламент Юнис Юнг с цел да се предотврати политизирането на учениците, и е бил одобрен в петък от парламентарна подкомисия, създадена специално за целта, съобщи държавния вестник "Глоубъл таймс", цитиран от ДПА.

Китай смени ръководителя на представителството си в Хонконг

Потребители на социалните мрежи и учители са приветствали новата мярка, пише вестникът. В много постове в социалните мрежи обаче има и обвинения срещу правителството на автономната китайска провинция, че то се опитва да промие мозъците на следващото поколение в Хонконг. Депутатът Тед Хуей изрази пред подкрепяната от правителството телевизия Ер Ти Ейч Кей опасения, че именно такъв ще бъде резултатът от новата мярка.

Според "Глоубъл таймс" въпросната подкомисия иска да бъдат отстранени от учебната програма всякакви материали, както и учителски мнения, които могат да влияят отрицателно на учениците.

336 протестиращи са арестувани по време на коледните празници в Хонконг

Местният министър на образованието Кевин Йънг каза, че е трудно да бъдат ревизирани всички учебни материали, използвани в Хонконг, затова ще се разчита на отделните училища сами да гарантират, че образователните материали ще се използват професионално.
БТА