Утре отменят извънредното положение в Грузия
Утре отменят извънредното положение в Грузия / снимка: БГНЕС

Грузия покани представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да наблюдават подготовката и провеждането на президентските избори. Това съобщи грузинският министър-председател Зураб Ногаидели след среща с министър-председателя Сергей Станишев, който е на посещение в Тбилиси.

„Приветстваме решението на правителството на Грузия наблюдатели от ОССЕ да пристигнат в страната не само за провеждането на изборите, но и за тяхната подготовка” – това заяви премиерът Сергей Станишев след срещата си грузинския министър-председател Зураб Ногаидели. Станишев подчерта, че тази стъпка на властите в Грузия трябва да гарантира успеха на предстоящите изборите и продължаването на реформите.

„Ние започнахме този процес, сега всички ние трябва да бъдем преценявани по действията и по думите, но най-вече според това, което правим”, каза Ногаидели. Той допълни, че извънредното положение в страната ще бъде отменено утре. Веднага след това медиите ще започнат да излъчват новини, които досега бяха спрени. „Това е наше задължение, за да осигурим равен достъп до средствата за масова информация и да гарнтирамне свободата на словото”, каза премиерът Зураб Ногаидели.

По случая със затворената част на грузинска телевизия, която е собственост на опозиционния лидер в страната, той обясни, че в момента се провежда разследване.

Премиерът Сергей Станишев се срещна и с председателя на грузинския парламент Нино Бурджанадзе. Пред нея той отново представи исканията на ЕС, а тя пое ангажимент да бъдат проведени честни, прозрачни и демократични избори.

Бурджанадзе води постоянен диалог с опозицията, включително днес е имала разговори за провеждане на кампанията и промяната в избирателните закони, увери самата тя. Исканията и условията на опозицията ще бъдат отразени в промените в законите за изборите, каза още председателят на грузинския парламент.