US военни предадоха на иракските власти пленен лидер на ИД
US военни предадоха на иракските власти пленен лидер на ИД / Thinkstock/Getty Images

Американските военни са предали на иракските власти пленен лидер от "Ислямска държава" (ИД), след като той дал информация за успешното извършване на няколко въздушни удара по инсталации на групировката за производство на химически оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Пентагона Питър Кук каза днес, че Сулейман Давуд ал Бакар е предаден на иракчаните. Смята се, че Ал Бакар, известен и под името Слейман Дауд ал Афари, е оглавявал звеното на ИД за изработване на химически оръжия.

Разочарован от Ислямска държава боец оповести данните на 22 000 джихадисти

Командоси от САЩ са го заловили през февруари край северния иракски град Тал Афар, твърдят американски и иракски източници. Американците са го държали няколко седмици за разпити, като обещали накрая да го предадат на властите на Ирак.

Кук каза, че въздушните удари, осъществени след залавянето на Ал Бакар са намалили значително потенциала на терористите да изработват химически оръжия, но вероятно не са отстранили проблема изцяло. Говорителят отказа да даде подробности, но подчерта, че придобитата информация ще позволи на авиацията да извърши още удари.

Джихадистите от „Ислямска държава" все по-трудно опазват тайните си

Ал Бакар е работил по времето на режима на Саддам Хюсейн в съществувалата тогава агенция за военна индустриализация като експерт по химически и биологически оръжия.

Сега иракските разузнавателни служби предполагат, че е на възраст около 50 години и оглавява новосъздаденото звено на ИД за разработка и производство на химически оръжия.

Източник: БТА