Разочарован от Ислямска държава боец оповести данните на 22 000 джихадисти
Разочарован от Ислямска държава боец оповести данните на 22 000 джихадисти / ThinkStock/Getty Images

Британската телевизия "Скай нюз" е получила имената на 22 000 членове на "Ислямска държава" (ИД) от бивш боец в групировката, предаде Франс прес.

Германската федерална криминална полиция също обяви, че е получила файлове с лични данни на членове "Ислямска държава" и смята, че те са автентични.

Това бе огласено, след като британската телевизия "Скай нюз" съобщи, че на границата между Турция и Сирия е получила 22 000 файла на ИД, съдържащи истинските имена на джихадисти от групировката, информация откъде са, телефони номера и дори имената на хора, които са финансирали или наели бойците.

От телевизията казаха, че са получили файловете на флашка, открадната от шефа на полицията за вътрешна сигурност на ИД, предадена им от разочарован от групировката бивш джихадист.

Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към терористичната групировка от 55 страни. "Скай нюз" е уведомила властите за получената информация.

Джихадистите от „Ислямска държава" все по-трудно опазват тайните си

Германският в. "Зюддойче цайтунг" съобщи, че и той се е сдобил с "десетки" подобни файлове на турско-сирийската граница, където файлове и видеоклипове на "Ислямска държава" могат лесно да се получат от биещите се срещу ИД кюрдски бойци, както и от членове на самата групировка.

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

В документите има някои имена на вече идентифицирани джихадисти. Данните показват, че над 70 на сто от присъединилите се са от арабските страни, а от европейските страни са най-многобройни гражданите на Франция, Великобритания и Германия.

5000 европейци са в редовете на Ислямска държава

Документите са предадени на "Скай нюз" от бивш боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава" и който се представя като "Абу Хамед". Той ги е предал на журналист в Турция, като обяснил, че е напуснал "Ислямска държава" след като групировката загубила ислямските принципи, в които той вярва. "Абу Хамед" е добавил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята.

База на „Ислямска държава" разрушена заради селфи на джихадист

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на "Ислямска държава" на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".

Източник: БТА