Джихадистите от „Ислямска държава“ все по-трудно опазват тайните си
Джихадистите от „Ислямска държава“ все по-трудно опазват тайните си / БГНЕС, архив

Международната коалиция прониква в тайните на групировката "Ислямска държава", пише френският "Фигаро". ИД превзема все повече територии в Сирия и Ирак, но същевременно джихадистите все по-трудно съумяват да опазят в тайна методите за управление на организацията си. Много от последните им провали са свидетелство, че съюзниците от коалицията все по-успешно проникват в "черната им кутия" благодарение на ценни разузнавателни данни за джихадисткото движение, което се разраства и в този процес тайните му излизат наяве, констатира вестникът.

САЩ са се сдобили с ценни данни за структурата на "Ислямска държава"

На първо място в поредицата от подобни провали изданието посочва случая с ликвидирания в Сирия от американски командоси на 16 май Абу Саяф, "тунизийския финансист, отговарящ за контрабандата на петрол и замесен в търговията със заложници - двата основни източника на пари за "Ислямска държава". Нова фронтова линия срещу войнстващите ислямисти, включително ИД, се формира по протежение на границата между Таджикистан и Афганистан, пише "Ню Йорк таймс".

Многобройни средноазиатски въоръжени групировки, например талибаните от Афганистан и Пакистан, действат в този регион съвместно с "Ислямска държава", отправяйки предизвикателство към светските режими в бившите съветски републики. Според висши военни и разузнавачи от Таджикистан, хиляди бойци на джихада са превзели обширни територии в Северен Афганистан, което им дава възможност да завладеят стратегически градове в страната и да се изтеглят обратно в Средна Азия, посочва изданието.

База на „Ислямска държава" разрушена заради селфи на джихадист

Руски войски дълго време бяха разположени в Таджикистан, за да бранят тази страна, тъй че не е изключено обхватът на бойните действия в региона да се разшири. Преди два месеца близо 2500 военни от Русия и шест бивши съветски републики проведоха маневри край афганистанската граница, отбелязва всекидневникът. Изглежда обаче западните столици не обръщат голямо внимание на засилващата се криза в региона. Което буди учудване, защото войнстващите ислямисти явно не само застрашават Средна Азия, но и постиженията в сферата на сигурността, за които САЩ и НАТО воюваха в Афганистан след атентатите от 11 септември, добавя "Ню Йорк таймс".

За 2 години в редиците на ИД се вляха 20 000 чужденци, включително 1500 от Русия. Сред тези от Запада над 15 на сто са жени, някои - с малолетни деца, пише "Росийская газета". Московският официоз се пита "с какво субкултурата на терора привлича младите европейци" и задава на експерти въпроса как да се спре превръщането на студенти във воини на исляма.

Добре обучени чужденци се бият в редиците на джихадистите в Рамади

"ИД няма никакво отношения към исляма" - тази религия "категорично забранява агресията извън пределите на собствената държава. Всякакъв джихад и война са позволени само ако започне агресия отвън", коментира Валерия Порохова, специалист по исляма и преводач на Корана.

Ислямът привлича по-специално младежите, които са увлечени по историята, и романтиците, запленени от фалшивата героика на революциите, обаянието на някоя силна личност или държава - както се случи с онези, които бяха очаровани от Третия райх, казва ориенталистът Евгений Сатановски.

За да вербуват млади хора, джихадистите използват същите технологии като престъпните групировки или религиозните секти - често пъти ги привличат чрез някое невинно хоби, чрез интернет например. Никой не им предлага да режат глави или да извършват атентати - всичко става чрез филми, брачни обяви, обяви за работа и т. н., разказва експертът.

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

"Не бива да хвърляме цялата вина върху семействата", заявява Михаил Ескиндаров, ректор на Финансовия университет към правителството на Русия. "Убеден съм, че вузовете, откъдето студенти заминават (при джихадистите), носят не по-малка отговорност от семействата им (. . .) Защо да не обърнат внимание, че някой преди изобщо не е бил свързан с исляма, а изведнъж е започнал да носи хиджаб?" - продължава събеседникът на вестника, според когото "всяко висше учебно заведение трябва да води възпитателна дейност".

Източник: БТА