Добре обучени чужденци се бият в редиците на джихадистите в Рамади
Добре обучени чужденци се бият в редиците на джихадистите в Рамади / БГНЕС

Отрядите на джихадистите в иракския град Рамади, превзет от терористичната групировка "Ислямска държава", са съставени главно от добре обучени чужденци. Това заяви в интервю за телевизия "Россия-24" намиращият се на посещение в Москва иракски премиер Хайдер ал Абади, предаде ТАСС.

"Голяма част от отредите на джихадистите в Рамади понастоящем е съставена от чужденци, а не от иракчани. Те са добре обучени и много жестоки", отбеляза той.

Премиерът разказа също за обстановката в града. "Нашите сили за сигурност се намираха вътре в Рамади, и това, че ситуацията не е еднозначна, ясно се усещаше: една улица се контролираше от нашите сили, друга - от ИД".

По думите на иракския премиер джихадистите използвали камиони бомби, което принудило правителствените войски да се изтеглят зад пределите на града, на изток и на запад. "В южната част на града ние контролираме ситуацията, т.е. на практика ИД не е постигнала стратегическа победа, но ситуацията придоби нееднозначен характер", отбеляза Ал Абади. В момента въоръжените сили се опитват да си върнат контрола над града и да прекъснат снабдителните коридори на ИД, добави иракският премиер.

Междувременно "Ислямска държава" превзе още един град в западната иракска провинция Анбар, по-малко от седмица след като установиха контрол върху нейната столица Рамади, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на племенен лидер.

Градчето Хусейба паднало в ръцете на джихадистите тази нощ, когато полицията и племенните бойци се изтеглили, след като им свършили боеприпасите, заявил шейх Рафи ал Фахдауи. "Не получихме никаква помощ от правителството. Нашите хора се биха до последния патрон и няколко от тях бяха убити", заявил той в интервю по телефона.

Хусейба е на 7 км източно от Рамади, където "Ислямска държава" разгроми иракските сили миналата седмица, в най-голямото си настъпление от една година.

"Ситуацията е изключително критична. Джихадистите са на 5 км от стратегическата военна база Хабания, която сега е в голяма опасност", изтъкнал източникът.

Източник: БТА