Ученик застреля седем души във финландско училище
Ученик застреля седем души във финландско училище / netinfo

Най-малко седем души са загинали при стрелбата в гимназията "Юкела" в град Туусула, на 50 километра северно от Хелзинки. Това съобщи Ройтерс, като цитира данни на медицински източници.

За момента има седем или повече жертви, заяви доктор Ееро Хирвенсало. Преди това бе съобщено, че са убити поне трима души.

Предполага се, че 18-годишният нападател също е учел в гимназията. Лекари, оказващи помощ на ранените, заявиха пред финландското радио, че той вероятно е сред загиналите. Официално обаче тези сведения все още не са потвърдени.

Няколко часа преди нападението в сайта YouTube бе качен видеозапис, който предсказва нападение срещу училището. На записа се вижда снимка на училище, което прилича на гимназията "Юкела". След това тя е заменена от оцветена в червено фотография на мъж, който е насочил огнестрелно оръжие срещу камерата. Заглавието на записа е "Клането в гимназията "Юкела" - 11/7/2007". Видеозаписът е качен в интернет от потребител с псевдоним "Sturmgeist89".

Мотивите за кръвопролитието все още не са известни. В гимназията "Юкела" се обучават над 400 ученици на възраст между 12 и 18 години.

Макар Финландия да е на трето място в света по брой на огнестрелни оръжия на глава от населението, подобни съпроводени с насилие инциденти са рядкост във финландските училища, посочва Ройтерс.