/ ThinkStock/Getty Images
Учени заснеха за първи път развитието на клюномуцунест кит на Тру - вид, който живее в океанските дълбини и е виждан много рядко, съобщи АФП.

Подводното видео и снимките на кита са направени край Азорските и Канарските острови. Те ще "допринесат за разкриване на тайните на този вид", пише сп. PeerJ, което публикува статия на международния екип. Сред документите са и невиждани досега снимки на малко китче от вида.

"Да видиш клюномуцунест кит е толкова рядко събитие, че много учени посвещават на изследването му живота си, но никога не са виждали такъв екземпляр", пише списанието към статията.

Mesoplodon mirus - един от 22-ата вида клюномуцунести китове, прекарва 92% от времето си в дълбоки води, далече от бреговете и не се доближава до корабите. Клюномуцурестият кит на Тру може да остане до два часа на дълбочина 3000 м, за да се храни. След това почива с кратки гмуркания на малка дълбочина, като излиза за малко на повърхността.

За броя на тези китове и географското им разпределение почти няма данни, нито за ритъма им на възпроизвеждане. Известно е, че те живеят в Северния Атлантически океан, както и в южното полукълбо.
БТА