/ iStock/Getty Images
Учени от САЩ защитиха макаци-резус от развитието на тежка форма на коронавирусна инфекция с лекарството ремдесивир - противовирусен препарат, създаден срещу ебола, съобщи ТАСС.

Резултатите от експериментите са публикувани в електронната библиотека bioRxiv.

"Ремдесивир е първият противовирусен препарат, чието действие срещу SARS-CoV-2 е потвърдено при опити върху животни. Той много ефективно подейства при болни макаци. Следва да се отбележи, че приложихме препарата веднага, след като вирусът достигна пик в размножаването си. Затова при лечението на хора ремдесивир следва да започне да се използва колкото е възможно по-рано", пишат изследователите.

Първите опити по заразяване на животни с коронавируса SARS-CoV-2 бяха проведени от специалисти от Националния институт по контрол и профилактика на вирусните заболявания в Пекин, Китай, още в средата на февруари. Тези опити потвърдиха, че вирусът може да прониква в организма на животните и да предизвиква у тях симптоми, сходни с тези на болестта Ковид-19 у хората.

По-късно аналогични експерименти върху макаци-резус проведоха и техни колеги от САЩ. Те показаха, че проникването на новия коронавирус в организма на приматите предизвиква у тях същите симптоми като при хората. Това позволява използването на този вид примати като моделни животни за изучаване на свойствата на вируса и проверка на ваксини.

Специалисти от Националния институт по инфекциозни заболявания и алергии в Бетесда, САЩ, проведоха едни от първите експерименти с ремдесивир върху болни от Ковид-19. Наблюденията им показаха, че ремдесивир започва да действа благотворно върху здравето на приматите веднага след прилагането му, като ограничава размножаването на SARS-CoV-2 и притъпява остротата на клиничните симптоми на болестта Ковид-19. Белите дробове на приматите претърпели по-малко увреждания в първите дни на развитие на болестта, а броят вирусни частици в някои техни части бил 100 пъти по-малък, отколкото при приматите от контролната група.

Учените отбелязват в публикацията, че след три дни вирусните частици изчезнали напълно от тези части на белите дробове на макаците, третирани с лекарството, докато в другата група маймуни това се случило в по-малко от една трета от тях. SARS-CoV-2 продължил да присъства в горните дихателни пътища, носоглътката и други части от телата на животните, но концентрацията на вирусните частици била по-ниска при лекуваните с препарата срещу ебола.
Лекарството предотвратило развитието на тежки форми на пневмония у макаците. Това според учените е знак, че ремдесивир и аналозите му могат да се използват в борбата с коронавируса и за спасяване на живота на най-тежко болните носители на SARS-CoV-2. 
БТА