/ ThinkStock/Getty Images
Климатичните промени заплашват продоволствените доставки, ако екстремните метеорологични условия засегнат повече от един регион за производство на зърно наведнъж, предупредиха учени.

Времето е ключова променлива и обикновено загубите на реколтата в един регион се компенсират от тази в друг, което се подпомага от системите за съхранение и търговия, издържащи на краткосрочни смущения.

Въпреки това, сега е "съмнително дали настоящата система е устойчива на по-екстремни климатични условия", се казва в доклад, публикуван в списание Nature Climate Change.

Заради климатичните промени: 56 бели мечки се събраха край селище в Чукотка (ВИДЕО)

Екип от Международния институт за анализ на приложни системи (IIASA) със седалище в Австрия заяви, че изменението на климата не само е довело до по-високи температури, но и води до по-тежки климатични събития като суша, топлина и наводнения.

"Климатичните сътресения за селскостопанското производство допринасят за скокове на цените на храните и глада, с потенциал да предизвикат други системни рискове, включително политически вълнения и миграция", заяви водещият автор на IIASA Франциска Гауп.

В проучването на IIASA се посочва, че данните за климата и добивите от 1967 г. до 2012 г. показват „значително увеличение на вероятността от множество глобални провали при зърнодобива, особено за пшеница, царевица и соя“.

Папата: Светът е изправен пред едно от най-големите предизвикателства - климатичните промени

Една от най-големите загуби при производството на соя беше 7,2 милиона тона през 1988-89 г., отбеляза проучването и се добавя, , че ако бъдат засегнати всички големи региони на отглеждане на тази култура, загубата ще бъде „най-малко 12,55 милиона тона“.

Отделно, проучване на Economist Intelligence Unit на 113 страни за неговия Индекс за глобална продоволствена сигурност (GFSI) показа, че цените на храните се увеличават в световен мащаб.

Сингапур е класиран на първо място по обща продоволствена сигурност, следван от Ирландия и Съединените щати в доклад, който „подчертава (необходимостта) от иновации и инвестиции в хранителни системи, за да се адаптират към климатичните заплахи“, заявиха от EIU.
БГНЕС