Туск: Сравнението на ЕС с проекта на Хитлер минава всякакви граници
Туск: Сравнението на ЕС с проекта на Хитлер минава всякакви граници / БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск упрекна бившия кмет консерватор на Лондон Борис Джонсън, че е минал всякакви граници, като е сравнил Европейския съюз с проекта на Адолф Хитлер, предаде Франс прес.

"Не мога да мълча", каза Туск на пресконференция в Копенхаген. Борис Джонсън "мина границите" на приемливия политически дебат, каза Туск.

Борис Джонсън сравни лидерите на ЕС с Хитлер и Наполеон

"Би трябвало да игнорираме такива абсурдни аргументи, ако не бяха изказани от една от най-влиятелните фигури в управляващата партия. Борис Джонсън премина границите на разумната дискусия, проявявайки политическа амнезия", разкритикува го Туск.

Джонсън, водач на привържениците на "Брекзита" на референдума във Великобритания на 23 юни, направи спорния коментар в интервю за в. "Сънди телеграф".

"Наполеон, Хитлер и други личности се опитаха да го направят /да обединят континента под управлението на едно правителство/ и това завърши трагично. Европейският съюз е пореден опит с различни методи", каза той.

Туск, който подчерта, че не желае да се намесва в британските политически дебати, определи изказването като погрешно тълкуване на историята. "ЕС може да бъде упрекван в много неща, но той продължава да е най-ефикасната защита срещу все така опасните и често трагични конфликти между европейските нации", заяви той.

Източник: БТА