Британски политик сравни лидерите на ЕС с Хитлер и Наполеон
Британски политик сравни лидерите на ЕС с Хитлер и Наполеон / Guliver/Getty Images

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който оглавява кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), смята, че съюзът е поел по същия гибелен път като Хитлер и Наполеон, като се опитва да създаде европейска супердържава, предаде Ройтерс.

В интервю за в. "Дейли телеграф" Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали. "Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично", посочва Джонсън.

Излизане на Великобритания от ЕС ще е в услуга на враговете на Запада?

"ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа", смята Джонсън.

"Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират. Това поражда този масивен вакуум на демокрация", допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа. Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Как ЕС би могъл да рухне през 2016 година

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

Източник: БТА