Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни
Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни / Guliver/Getty Images

На 23 юни т. г. във Великобритания ще се състои референдум за това дали страната да остане член на Европейския съюз, обяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от световните агенции.

Камерън договори на Великобритания специален статут в ЕС

"Ще отида в парламента и ще предложа британският народ да реши нашето бъдеще в Европа чрез референдум на 23 юни, четвъртък", каза Камерън след заседание на кабинета, на което бе обсъдено вчерашното споразумение с останалите 27 страни членки на ЕС за предоставянето на специален статут на Обединеното кралство в съюза.

"Препоръката ми е ясна. Вярвам, че Великобритания ще бъде по-защитена и по-силна, и по-добре поставена в един реформиран Европейски съюз", заяви Камерен пред офиса си на "Даунинг стрийт" 10. Той добави, че членовете на правителството подкрепят оставането на страната в ЕС.

Премиерът декларира, че ако британците решат страната им да оставане в Съюза, той ще продължи да работи за неговото по-нататъшно реформиране. "Аз не обичам Брюксел, аз обичам Великобритания", възкликна той и подчерта, че страната ще може да има "най-доброто от двата свята", ако остане член на ЕС при договорените вчера условия.

"Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни", подчерта той.

Сделката не означава, че всички проблеми на Лондон с блока са решени, призна Камерън, но предупреди, че избирателите трябва да са предпазливи към онези, които твърдят, че Великобритания ще бъде по-добре без ЕС. ЕС не е съвършен, има нужда от допълнителни реформи, но отвътре Обединеното кралство ще е в по-добра позиция да ги постигне, заяви Камерън, цитиран от АФП.

Привържениците на Брекзит отхвърлиха сделката на Камерън като "куха сделка"

Рисковете за стратегията на Камерън бяха демонстрирани вчера, когато социологическо проучване показа, че кампанията за напускане на блока има два пункта преднина - подкрепа от 36% срещу 34% желаещи оставане, 7% нямащи намерение да гласуват и 23% нерешили как да гласуват.

Може би най-голямата заплаха за кампанията на Камерън може да дойде от кмета на Лондон Борис Джонсън, който още не е казал чия страна ще вземе в битката, която може да се окаже съдбоносна за Камерън.

В Лондон евроскептичните привържениците на Брекзит бързо отхвърлиха сделката като слаб документ без покритие. Прехвалената "сделка на Дейв" не струва дори хартията, на която е написана, заяви Найджъл Фараж, лидер на ЮКИП - Партията на независимостта на Обединеното кралство.

Източник: БТА