/ БГНЕС
Турските военни съобщиха в понеделник вечерта, че един турски войник е загинал в трансграничната операция срещу сирийските кюрди в Африн, Северна Сирия, съобщи Асошиейтед прес.
 
В комюникето се казва, че войникът е загинал "с геройска смърт" в сблъсъци с кюрдските милиции и бойци на "Ислямска държава" недалеч от турската гранична провинция Килис. Твърди си, че това е първата жертва, дадена от турската армия в започналата преди три дни операция "Маслинова клонка".

САЩ предлагат на Турция да работят заедно за зона за сигурност в Сирия

Целта на турската офанзива е да прочисти района на Африн от милициите на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористична организация.  През 2016 г.-2017 г. при презгранична турска операция в Сирия загинаха повече от 70 турски войници.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека в сегашната операция са убити най-малко 54 бойци, от които 26 членове на кюрдските милиции и 19 протурски сирийски бунтовници, както и 22 цивилни, предаде Франс прес.

20 януари: Турция започна операция в района на Африн в Сирия, потвърди Ердоган

Междувременно в Съвета за сигурност на ООН се състояха консултации за положението в Сирия. Извънредното заседание бе поискано от Франция. На него не бе осъдена турската офанзива срещу кюрдските милиции, съюзени със САЩ, не бе приета и обща декларация, предаде Франс прес.

След заседанието френският посланик в световната организация Франсоа Дьолатр изрази безпокойство от ситуацията в Северна Сирия и ескалирането на напрежението там. Той говори за "трагичната хуманитарна ситуация, предизвикана от сирийския режим и неговите съюзници" в Идлиб и Източна Гута, където от седмици не може да влезе хуманитарен конвой. Дьолатр обаче бе доста предпазлив по въпроса за Африн.

Турските въоръжени сили ще напуснат Африн след края на операцията

Той повтори позицията на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, че Франция призовава турските власти да проявят сдържаност, и каза, че този апел се споделя като цяло от участниците в заседанието.

Нито един от представителите на влиятелните страни в Съвета за сигурност не направи изявления след заседанието, в което според информиран източник не е участвала посланичката на САЩ Ники Хейли.