/ iStock/Getty Images
Комисията по външните работи на турския парламент днес ще възобнови обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16, предаде Асошиейтед прес.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента е в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Този месец Ердоган издигна още една пречка, като открито обвърза ратифицирането на членството на Швеция в НАТО с одобрението на американския Конгреса на искането на Анкара да закупи 40 нови изтребителя F-16.

Белият дом подкрепи турското искане за закупуване на F-16, но в Конгреса има силна опозиция срещу продажбата на военна техника на Турция.
Анкара е изправена пред предизвикателства при придобиването на военна техника, след като администрацията на САЩ изключи Турция от съвместната програма за бойните самолети F-35 поради купуването от Анкара на руска ракетна система С-400 през 2017 г.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция в Меджлиса започна през октомври.

Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола беше на 16 ноември, но вземането на решение беше отложено за по-нататък. Депутатите от управляващата партия на Ердоган внесоха предложение за отлагане с мотива, че някои въпроси се нуждаят от повече разяснения и че преговорите с Швеция не са "узрели" достатъчно.

Ако бъде одобрена от Комисията, кандидатурата на Швеция ще трябва да бъде одобрена от целия парламент.
Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция от своя страна обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични, и да ѝ окаже съдействие по въпроса за евроинтеграцията ѝ.

В момента само Унгария и Турция не са ратифицирали протоколите за присъединяването на Швеция към Алианса.  
Будапеща спря кандидатурата на Швеция, твърдейки, че шведски политици са изрекли „откровени лъжи“ за състоянието на демокрацията в Унгария, отбелязва Асошиейтед прес.
София Ангелова/БТА