/ iStock/Getty Images
Финландия и Швеция се ангажираха да се присъединят към НАТО едновременно, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявленията на премиерите на двете скандинавски съседки след среща в Хелзинки, предаде Ройтерс.

Швеция и Финландия стартираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО през май в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха със съпротива от страна на Турция, която обвинява двете страни, че приютяват бойци от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други групировки.

Всички членове на НАТО с изключение на Турция и Унгария са ратифицирали кандидатурите на Стокхолм и Хелзинки.

"За нас е много важно, разбира се, че Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО ръка за ръка", заяви финландският министър-председател Сана Марин пред репортери, като добави, че е обсъдила опасенията на Турция с нейния президент Реджеп Тайип Ердоган в Прага наскоро.

"Той заяви..., че няма толкова много въпроси, когато става въпрос за Финландия, (но) има някои въпроси, когато става въпрос за Швеция", посочи тя.

Шведският министър-председател Улф Кристершон, който встъпи в длъжност миналата седмица, заяви по време на посещението си в Хелзинки, че не се притеснява, че Швеция ще изостане в процеса от Финландия, и че ще се срещне с Ердоган в Анкара в близко бъдеще.

"Напълно основателно е Турция да получи потвърждение, че Швеция прави това, което се е ангажирала да направи в рамките на споразумението", каза той.

Швеция и Финландия внесоха кандидатурите си за членство в НАТО през юни, но Турция изрази възражения, защото според нея двете скандинавски страни толерират и дори подкрепят терористични групи, сред които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК). Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не подкрепят ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара смята за подразделения на ПКК, както и т.нар. от Анкара Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските власти обвиняват за опита за преврат в Турция през 2016 г.
БТА