Етна
Етна / БГНЕС, архив
Десетина туристи и журналисти бяха леко ранени днес от избликнали лава и пара от новото изригване на вулкана Етна в Сицилия, предаде Франс прес. По данни на италиански медии шестима от ранените са приети в болница с различни травми, особено на черепа, вследствие на експлозията, предизвикана от контакта между лавата и снега на 2700 м надморска височина.

Вулканът Етна бълва фонтани от лава (ВИДЕО)

"Екип на Би Би Си и туристи бяха засегнати от огромна експлозия", съобщи в Туитър Ребека Морел, научен кореспондент на Би Би Си, дошла да отрази новата активност на най-високо разположения вулкан в Европа.

"Поток от лава, смесена с пара, предизвика огромна експлозия. Групата беше засипана с дъжд от парещи камъни и пара. Мнозина получиха рани в главата, изгаряния, порязвания и контузии", добави тя. Нейният екип е пострадал само от порязвания и изгаряния, но Морел заяви, че е разтърсена от ужасяващото преживяване. Тя поздрави водачите и спасителните екипи за ефикасните действия.

"Бързото слизане от планината, подложена на бомбардировка от камъни, в слалом между горещи камъни и кипнала пара е изживяване, което не искам да усетя никога повече", заяви журналистката.

Новото изригване на Етна започна снощи, съобщи италианският Институт по геофизика и вулканология. То не пречи на въздушния транспорт и за момента не представлява опасност за жителите на околните селища, включително град Катания.
 
БТА