/ / iStock/Getty Images
Шведски турист е събрал десетки чували отпадъци от плажовете на Халкидическия полуостров по време на почивката си в Гърция, съобщава порталът GRTimes.
 

Даниел Торнковист прекарал трийсет дни близо до селището Неа Рода. Наред с наслаждаването на морските вълни обаче той купил торби за отпадъци и започнал да почиства плажовете в компанията на кучето си Токи. В резултат на дейността си напълнил цял малък камион за боклук, изпратен от местната община.
Шведът обяснява, че мотивът му да почиства е, че обича природата и животните и не смята, че е справедливо те да се срещат с отпадъците ни.

Торнковист казва, че най-честите отпадъци, които намира на плажовете, са пластмасови торбички.


Проблемът не е само в Гърция, а в цялото Средиземноморие, обяснява шведът. Всяка година в Средиземно море се изхвърлят десет хиляди тона отпадъци и това количество непрекъснато се увеличава, казва Торнковист и допълва: "Чувствам се ужасно гневен от това колко безпомощен се усещам. Дори да събирам боклуци всеки ден до края на живота си, това ще е капка в морето. Трябва да научим следващото поколение и да се преподава и в училище значението на околната среда. Правителствата трябва да определят кой да се грижи за околната среда във всяка страна".
Ако се питате къде ще се намира Торнковист през зимата, отговорът е - Крит. Той ще бъде по южното крайбрежие на острова, където ще почиства плажовете.

Шведът признава, че иска да живее на топло място, "далеч от мразовитите температури и сивото небе" и смята, че Крит ще е идеалното място за него през зимния сезон.
БТА