Турция обяви санкции срещу Сирия
Турция обяви санкции срещу Сирия / снимка: Reuters

Турция ще прекъсне всички финансови сделки със Сирия и ще замрази авоарите на сирийското правителство като част от санкциите срещу правителството на държавния глава Башар Асад, съобщи турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

Давутоглу каза, че Турция, някога близък приятел на Дамаск, ще блокира доставката на всякакви оръжия и военно оборудване на Сирия в рамките на мерките, насочени да убедят Асад да сложи край на жестоките действия срещу протестиращите. Давутоглу обяви също, че е замразено и споразумение за сътрудничество със Сирия, докато не бъде назначено ново, легитимно правителство там. "Механизмът за стратегическо сътрудничество на високо равнище се прекъсва, докато легитимно правителство, което е в хармония със своя народ, не поеме властта в Сирия," заяви Давутоглу, добавяйки, че правителството на Асад е стигнало "края на пътя".

Санкциите на Турция идват скоро след обявените от Арабската лига мерки срещу сирийския режим, посочва агенцията.

Междувременно Сирия освободи 912 затворници, които бяха задържани за участие в протестите срещу президента Башар Асад, съобщи държавната новинарска агенция. Освободените "нямат сирийска кръв по ръцете си", предаде агенцията. По-рано този месец властите в Дамаск освободиха повече от 1700 други затворници, което бе една от точките в плана на Арабската лига за прекратяване на кризата в страната.

Сирийският външен министър Уалид Муалем пристигна в саудитския град Джеда, където ще присъства на извънредна среща, посветена на насилието в Сирия, предаде ДПА, като се позова на телевизия "Ал Арабия". Срещата е свикана от Организацията за ислямско сътрудничество и се очаква на нея сирийските власти да бъдат призовани "да прекратят кръвопролитията, да прекратят репресиите на цивилни и да извършат политически реформи".

Най-малко 12 души бяха убити при репресии от страна на сирийските сили за сигурност в два размирни района в страната, съобщи ДПА, позовавайки се на сирийски активисти. Сирийски сили за сигурност, подкрепени от танкове, навлязоха тази сутрин в град Даел в южната провинция Дераа, съобщи Рами Абдел Рахман от Сирийския център за наблюдение на човешките права. Шестима души са били убити в района, докато силите за сигурност претърсвали за дезертьори от армията, посочи той. Според Ройтерс при стълкновенията, избухнали тази сутрин в Даел са загинали и седем войници на режима, които се намирали в два взривени автомобила. Още шестима души, включително жена и 12-годишно момче, са били убити от правителствените сили в провинция Идлиб, близо до границата с Турция, посочва базираната в Лондон сирийска организация.

Делегация, оглавена от председателя на Сирийския национален съвет, е провела тайна среща в Турция с най-високопоставения дезертьор от сирийската армия и лидер на самопровъзгласилата се Свободна сирийска армия, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

На срещата на 28 ноември в турския южен окръг Хатай, на границата със Сирия, лидерът на Сирийския национален съвет Бурхан Галиун е обещал подкрепа на полковник Риад ал Асад за Свободната сирийска армия, съставена от дезертьори в Сирия. Това е казал на "Хюриет дейли нюз" член на Сирийския национален съвет.

Турското външно министерство съобщи, че е знаело за срещата, но не даде подробности за съдържанието на разговорите, посочва БТА. На срещата са присъствали и други високопоставени членове на Съвета, създаден в Истанбул през септември с цел да работи за отстраняването на сирийския лидер Башар Асад след засилването на военните действия от негова страна за потушаване на уличните протести.

Риад ал Асад живее в бежански лагер в Хатай, след като избяга от службата си в сирийските военновъздушни сили през юли.

По данни на ООН над 3500 души са били убити при осеммесечните протести срещу управлението на Асад. Хиляди сирийци избягаха в бежански лагери в Ливан и Турция.