/ iStock/Getty Images
Туитър се е съгласил да плати глоба от 150 милиона долара, за да уреди съдебно дело, свързано със защита на лични данни, съобщиха информационните агенции, позовавайки се на министерството на правосъдието на САЩ.

Американското правителство обвинява социалната медия, че е нарушила разпоредбите на Федерална комисия по търговията, като е заблуждавала потребители си за това доколко опазвала непублична информация, свързана с личните им данни. В жалба, внесена вчера в съд в Калифорния, се твърди, че Туитър е заявил на ползвателите си, че събира лични данни - телефонни номера и имейли, за да гарантира сигурността на акаунтите им, но не ги е уведомил, че тези данни ще бъдат използвани и за таргетирани реклами.

Нарушенията засягат периода май 2013 - септември 2019. Твърди се също, че Туитър е лъгал, заявявайки, че спазва принципите за защита на конфиденциалността, договорени между САЩ и ЕС, и САЩ и Швейцария, забраняващи на компании да обработват информация на потребителите по начин, за който те не са дали съгласието си.

Незаконната практика на Туитър е засегнала повече от 140 милиона техни ползватели и е донесла на компанията много големи приходи.

 
БТА