Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент увери, че няма намерение да уволнява главния експерт на администрацията
Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити отговора си на кризата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията страна. Според критиците Тръмп е реагирал прекалено бавно на заплахата и в началото я е подценил.

Редовният ежедневен пресбрифинг в Белия дом за коронавируса премина в обстановка на заяждания. Тръмп разкритикува остро медиите за това, че са се съсредоточили в отразяването на кризата върху пропуските в отговора на неговата администрация.

Тръмп с призив за уволняване на Антъни Фаучи след изказване на лекаря по CNN


Конкретен повод за недоволството на американския президент стана статия във вестник "Ню Йорк таймс", в която пише, че в началото той не се е вслушал в експертните мнения, отбелязва ДПА.

Тръмп нарече публикацията "пълна лъжа" и посочи наложените ограничения за пътуване от Китай и Европа като доказателство за бързата му реакция.

"Някой ден, надявам се след пет години, когато няма да съм тук (в Белия дом), всички тези вестници ще фалират, защото никой няма да иска да ги чете", каза американският президент.

Тръмп увери, че няма намерение да уволнява главния експерт на администрацията за борбата с новия коронавирус Антъни Фаучи.
 


В неделя Тръмп препостна туит, призоваващ за оставката на д-р Фаучи. Така президентът на САЩ подхрани спекулациите, че е недоволен от уважавания в страната специалист, който неуморно предупреждава за опасностите от прибързано рестартиране на икономиката, отбелязва Франс прес.

Вчера Белият дом отрече Тръмп да възнамерява да уволни Фаучи.

Самият лекар увери на пресконференцията, че президентът се е вслушал в неговия съвет да бъдат предприети усилия за спиране на разпространението на вируса, отбелязва Ройтерс.

Тръмп: COVID-19 ще убие по-малко от 100 хиляди благодарение на усилията на правителството

Тръмп даде да се разбере, че той взима решенията и от него зависи кога ще бъде рестартирана американската икономика.

"Когато някой е президент на Съединените щати, той има пълна власт. Така стоят нещата. Губернаторите знаят това", каза Тръмп.

Две групи губернатори - на щати по източното и по западното крайбрежие на САЩ - обявиха вчера, че ще координират рестартирането на икономиката в съответните региони, отбелязва ДПА.

Тръмп и Путин обсъдиха по телефона пазара на петрол и ситуацията с коронавируса

"Имаме конституция. Нямаме крал", реагира губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, на коментарите на президента републиканец.

Тръмп редовно настоява за възможно най-бързо рестартиране на американската икономика, като според него прекаленото закъснение би било изключително опасно на фона на експлозивното увеличаване на безработицата заради масовите съкращения на работници, отбелязва Франс прес.

В неделя д-р Фаучи допусна постепенно рестартиране на икономиката от другия месец, но се обяви за различен подход по места според обстановката. Той даде за пример различията между големите градове, които са тежко засегнати от епидемията, и провинциалните райони, където коронавирусът изглежда се е разпространил по-малко.

Тръмп отрече американското разузнаване да е знаело за коронавируса през ноември

Министърът на финансите Стивън Мнучин междувременно съобщи, че федералното правителство вече е превело над две трети от средствата, предвидени за подпомагане на малките и средните предприятия, засегнати от епидемията от коронавируса. Чрез 4600 кредитни институции вече са били дадени заеми в размер на над 230 милиарда долара при предвидени общо 350 милиарда долара.

САЩ са най-тежко засегнатата от коронавируса държава в света. До момента в страната са регистрирани 587 155 заразени, 23 644 от които са починали.

Тръмп каза по този повод, че американските власти са направили близо три милиона теста за откриване на вируса. "Три милиона, повече от която и да било друга страна", подчерта той, цитиран от Франс прес.
БТА