Тръмп удължава замразяването на санкциите срещу Иран "за последен път"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС, архив
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път, за да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г. чрез допълнително споразумение, предаде Ройтерс.

"Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп.

Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва АФП.

САЩ отправиха предупреждение към Иран: Светът ви наблюдава

В частни разговори Тръмп се е противил на идеята да отложи още веднъж санкциите срещу страна, която според него е растяща заплаха в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.
Вчера Тръмп е водил дълги разговори с държавния секретар Рекс Тилърсън, съветника си за националната сигурност Ейч Ар Макмастър и други хора по иранското ядрено споразумение, което бе сключено между Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия при управлението на президента демократ Барак Обама.

Държавният секретар на САЩ анонсира преразглеждане на ядрената сделка с Иран

Сега Тръмп ще работи с европейските партньори по допълнително споразумение, утвърждаващо граници за балистичните ракети, които Иран не може да преминава.
Тръмп също така иска Конгресът да измени закон за участието на САЩ в иранското ядрено споразумение и да включи някои критерии, чието нарушаване да позволи на САЩ да възобновят санкциите си, каза официален представител.

Иран видя намеса на ЦРУ за протестите, САЩ отричат

Междувременно Съединените щати наложиха санкции на пет физически лица и девет организации заради нарушения на човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Обновеният санкционен списък е публикуван на сайта на финансовото министерство на САЩ.

В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани. Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека".

Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести.

Според други представител на американската администрация, цитиран от Франс прес, включването в списъка на Садик Лариджани, който е брат на председателя на иранския парламент Али Лариджани, ще има "сериозни политически последици", защото представлява удар по "върховете на режима".

В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци. Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран.
БТА