/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп упражни пълномощията си като шеф на изпълнителната власт върху нецензурирания вариант на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър и други документи, изискани от правната комисия на Камарата на представителите, предаде Асошиейтед прес.

Тези пълномощия му позволяват да не даде достъп на Конгреса до тези материали.

Тръмп: Следенето на предизборния ми щаб е по-сериозна работа от Уотъргейт

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи в декларация, че "заради фрапантната злоупотреба с власт от председателя (на комисията) Надлър и по искане на министъра на правосъдието, президентът няма друга възможност, освен да упражни като защитна мярка своите изпълнителни пълномощия". Тя нарече искането на Джеролд Надлър "безразсъдно и незаконно".

Робърт Мълър критикува главния прокурор на САЩ заради доклада за Русия

Разследването на Мълър за евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. е в центъра на яростна политическа битка във Вашингтон през последните две години. Днешното президентско вето идва след решението на правната комисия на Камарата, в която доминират демократите, да подаде съдебен иск срещу правосъдния министър Уилям Бар, който е и генерален прокурор, с обвинение в неуважение към Конгреса заради отказа на администрацията да предаде на Камарата пълния текст на доклада и приложените към него доказателствени материали.
БТА