Американският пастор Андрю Брънсън ще кацне днес със самолет във военна база край Вашингтон и вероятно ще посети Белия дом същия ден, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Много сме доволни, че той се връща сред нас", заяви Тръмп пред репортери. Президентът на САЩ имаше предвид освобождаването от турския съд на пастора Андрю Брънсън. "Той преживя големи страдания", добави Тръмп. Американският президент каза, че не е сключвано никакво споразумение с Турция за отмяна на американските санкции в замяна на освобождаването на Брънсън.

Турският съд освободи американския пастор Андрю Брънсън

Брънсън ще пристигне в Германия за медицински прегледи във военновъздушната база "Рамщайн", предаде ДПА.

Адвокатът му Исмаил Джем Халавурт заяви пред турски медии на летище "Аднан Мендерес" в Измир, че пасторът е заминал със съпругата си Норин и ще остане в Германия два дни, преди да се завърне в САЩ. Говорител на Белия дом обаче каза, че Брънсън се очаква да пристигне във военновъздушната база "Андрюс" край Вашингтон днес по обед.

Сенатор Том Тилис, републиканец от родния щат на Брънсън Северна Каролина, каза пред "Фокс нюз", че Брънсън ще направи само кратка спирка в Германия. По-рано вчера турският съд отмени домашния арест и забраната за пътуване на пастора и сложи край на задържане, предизвикало дипломатическа криза с Вашингтон
БТА