Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
"Няма да го направя", каза той пред репортери в Белия дом
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че не се е съгласил да облекчи санкционния режим за Китай, но че Пекин "би искал той да го направи", предаде БГНЕС.

"Няма да го направя", каза той пред репортери в Белия дом, попитали го за пълна отмяна на тарифите, които той наложи за почти 400 милиарда долара на китайски стоки до момента.
Тръмп каза още: „Първоначалната сделка ще бъде подписана у нас, вероятно в Айова.

Изявлението идва на фона на съобщение от официални лица от САЩ и Китай, че двете страни се стремят да намалят определени мита върху продуктите си като част от първоначална търговска сделка.

Глобиха Тръмп с 2 милиона долара

През последните дни инвеститорите в световен мащаб бяха обнадеждени от съобщения, цитиращи източници във Вашингтон и Пекин, според които вече наложените мита могат да бъдат премахнати пропорционално.

Двете страни в момента участват в преговори за разработване на подробности за първата част от временната им търговска сделка, която президентът Тръмп обяви през октомври.
Според говорителя на китайското министерство на търговията, преговарящите са се съгласили постепенно да премахнат увеличението на тарифите, при условие че диалогът между двете страни продължи. Степента на намаляване на митата ще зависи от окончателното споразумение между двете държави.

Китайски съд осъди девет души за трафик на фентанил към САЩ

Вашингтон наложи първия си кръг от мита за китайския внос през юни 2018 г., което накара Пекин да отговори реципрочно. Оттогава и двете страни са наложили няколко кръга от вносни мита и започнаха преговори за уреждане на своите търговски разногласия.