Тристранната коалиция в Украйна под въпрос
Тристранната коалиция в Украйна под въпрос / снимка: БГНЕС

Парламентарната група на пропрезидентския блок "Наша Украйна - Народна самоотбрана" (НУ-НС) заяви, че не е одобрявала текста на коалиционно споразумение с Блока на Литвин и Блока на Юлия Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано агенцията цитира изявление на новоизбрания председател на Върховната рада (парламента) Володимир Литвин за създаването на нова тристранна правителствена коалиция.

В декларация на парламентарната група на "Наша Украйна - Народна самоотбрана" се казва, че коалиционното споразумение е подписано от заместник-председателя на групата Борис Тарасюк без съгласуване със съпартийците му. Депутатите от НУ-НС възнамеряват да обсъдят проекта за споразумение на свое заседание на 10 декември, тоест утре, се посочва още в декларацията.

Най-голямата парламентарна група в 450-местната Върховна рада - Партията на регионите, която има 175 депутати - обяви, че остава в опозиция. По думите на нейния представител Василий Кисельов Партията на регионите "снема от себе си отговорността за случващото се в страната", допълва ИТАР-ТАСС.

Агенцията отбелязва, че още не е известна реакцията на президента Виктор Юшченко на вестта за възстановяването на "оранжевата коалиция".