Трети ден парламентът в Скопие обсъжда предложението за преговорна рамка за започване на присъединителни преговори за Европейския съюз, предложено от френското председателство на Съвета. 

Според списъка на регистрираните депутати има още трима, които имат право на дума, след което Собранието ще трябва да се произнесе по френското предложението за преговорната рамка.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи Френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.
БГНЕС