Треска от кози грип разбуни Холандия
Треска от кози грип разбуни Холандия / снимка: sxc.hu
Треска от кози грип разбуни Холандия
26383
Треска от кози грип разбуни Холандия
  • Треска от кози грип разбуни Холандия

Нова епидемия от ку-треска обхваща Холандия. През 2009 г. инфекциозното заболяване засегнало 2300 души и продължава да разболява стотици. През миналата година шест души починаха в следствие на инфекцията. В България заболяването е познато, защото през последните 10 години в страната имаше два епидемични взрива в Етрополе и Ботевград.

Причината за разпространението на болестта e в отглеждането на кози, обясни Ангел Кунчев - директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания" в Министерството на здравеопазването. „Броят на козите в Холандия за 10 години се е увеличил 11 пъти. Това създава условия причинителя на ку-треската - коксиела,  да се отделя при ражданията. Когато изсъхне, защото е много издръжлива, вятърът я пренася в населените места", обясни разпространението на заразата Кунчев.

По думите му ситуацията е изключително тежка. Европейската комисия насочва големи усилия да овладее епидемията, „тъй като става дума за хиляди хора, включително и смъртни случаи".

Ангел Кунчев отбеляза, че от Франция е подадена информация за една не толкова голяма, но интересна епидемия от хепатит А. Вече са регистрирани над 50 случая на заболели. Доказан е и произходът на заразата - сушени домати, произведени в Турция. Епидемиологичният взрив избухнал в три града на Франция след консумация на сандвичи, в които били включени доматите.

Налице е и епидемичен взрив от антракс, много тежко протичащ и със смъртни случаи, обяви още Кунчев. Той обаче засяга само венозни наркомани. Заразата започнала първо в Шотландия в средата на декември 2009-а и бързо се разпространила. Регистрирани са 26 случая, като 11 души от заразените вее са починали. Първите случаи от  антракс вече са регистрирани и в Германия.