Традиционното приготвяне на пушена риба в Конго застрашава горите от изсичане, предава Voice of America (VOA).

В Република Конго обществените пазари - като този в крайбрежния град Pointe-Noire често са претъпкани със сергии, на които се продава пушена риба за около 4 долара за килограм. Приготвянето на тези риби обаче изисква много дърва и това допринася за упадъка на крайбрежните мангрови гори в града. И тъй като запасите от мангрови дървета са изчерпани, секачите твърдят, че се насочват към вътрешността на тропическите гори, според екологичната организация RISOI.

Населението на Pointe-Noire почти се е удвоило през последните 11 години и хора, които приготвят рибата по този начин - като Лориен казват, че е необходима повече дървесина, за да се отговори на голямото търсене на риба. На същите пазари се продават и дървени въглища и дърва за огрев, което води до изсичането на още повече дървета.

Фабрис Кифани, дървосекач, казва, че продава дърва в Pointe-Noire, специално за опушването на риба. Кифани работи нелегално - без разрешение.

Новаторите предложиха алтернативни решения, като по-ефективни газови фурни за намаляване на горенето на дърва.

Лориен, която страда от здравословни проблеми поради начина на приготвянето на риба, казва, че е готова за промени.

Служители от Службата за защита на фауната и флората казват, че не са проучвали задълбочено влиянието на опушването на риба върху околната среда все още.

Но през 2007 г. проучване на Световната банка установи, че всеки човек в Република Конго използва около 1 кубичен метър дървесина годишно за общо потребление в страната от сто милиона кубически метра.

Асоциацията за защита на правата на потребителите в Конго също предупреди за неофициалната сеч и въздействието й върху околната среда. Но въпреки тези предупреждения, дървесното гориво все още е предпочитано за 86,7 процента от населението в Африка.

По данни
на областта само през 2021 г. хората са изгорили 13 913 метрични тона дърва за огрев и 8 967 метрични тона дървени въглища.