Тонове боклук в Гърция заради стачка на чистачите
Тонове боклук в Гърция заради стачка на чистачите / снимкa: БГНЕС

Гръцкото правителство и редица общини призоваха синдиката на чистачите на улици да сложи край на стачката, която продължава повече от седмица, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Стачката доведе до натрупването на хиляди тонове боклук по улиците на Атина и други градове в страната. Повече от 10 000 тона боклук се натрупа по улиците на гръцката столица, съобщи кметът на града Никитас Какламанис. Общинските служби чистят предимно местата около болниците, училищата и пазарите на открито.

Чистачите, както и представители на други професии, протестират срещу проекта за пенсионна реформа, който предвижда рязко ограничаване на броя на предсрочно пенсионираните. Заради прогнозите за повишаване на температурите кметът на Атина свика събрание с представители на Министерството на здравеопазването и на околната среда, за да се вземат спешни мерки. Гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос определи стачката като „неоправдана“ и призова стачкуващите да се върнат на работните си места. Синдикатът на чистачите на улици ще проведе заседание в неделя, на което ще реши дали да продължи стачката.