Тежък недостиг на гориво обхвана американския Югоизток
Тежък недостиг на гориво обхвана американския Югоизток / netinfo

Тежка криза за горива е обхванала югоизточната част на САЩ, където пред бензиностанциите се редят дълги опашки, предаде Ройтерс. Недостигът на гориво започна преди две седмици в най-големия град в региона Атланта, когато петролните рафинерии в Мексиканския залив бяха затворени заради ураганите Густав и Айк. Части от Северна Джорджия, Западна Южна Каролина и Тенеси също бяха засегнати.

Последиците от кризата за шофьорите са драматични, отбелязва агенцията. В повечето бензиностанции в Атланта има найлонови пликове върху колонките или табели, че горивото е свършило. Шофьорите обикалят града в търсене на бензин, често със стрелката на горивото клоняща към нулата. Ако намерят бензин, той често е над 4 долара за галон, който се равнява на малко под 4 литра. Движението в града е облекчено, тъй като някои жители си делят превоза или ограничават пътуванията си. Дълги опашки и сложни системи за запазване на ред се оформят на бензиностанциите в дните, когато петролните компании доставят гориво.

Шофьорите разказват как отиват на бензиностанция преди изгрев, за да изпреварят другите, но заварват десетки коли преди тях. Недостигът на гориво има и психологическо въздействие. Подобно на много американски градове Атланта зависи от автомобилите и жителите казват, че досега са приемали горивото за даденост. В опит да преодолее недостига в доставките, вчера губернаторът на Джорджия поиска от президента Джордж Буш да обмисли отпускане на суров петрол от стратегическия резерв на рафинериите в Мексиканския залив.