/ БГНЕС
Един човек загина след нападение с нож в австралийския град Мелбърн, при което бяха ранени и други двама, предадоха световните агенции. Австралийските власти разглеждат случая като тероризъм.

Нападението беше извършено в центъра на Мелбърн в час пик и доведе до затваряне на улици за около час. Според полицията мъжът излязъл от автомобил, който впоследствие пламнал. Той нападнал полицаи с нож и бил прострелян. Нападателят по-късно е починал в болница.

Мелбърн нападение нож Австралия
БГНЕС

Една от жертвите също е издъхнала от раните си, а двама други са в болница. Колата е била натоварена с газови бутилки.

Заподозреният за нападението е от Сомалия. Той е познат на полицията и случаят се разглежда като тероризъм, съобщи Греъм Аштън, главен комисар на полицията в щата Виктория. "Не смятаме, че все още има заплаха, но със сигурност го разглеждаме като терористичен инцидент", подчерта той.
Предполагаемият престъпник е емигрирал в Австралия от Сомалия през 90-те години на миналия век. При нападението той е крещял "Аллах акбар", съобщава ТАСС. Мерките за сигурност в района на Мелбърн са засилени.

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорността за нападението с нож в австралийския град Мелбърн.

"Извършителят на операцията в Мелбърн беше боец на "Ислямска държава" и той я проведе в отговор на призивите да се нападат граждани на страните членки на коалицията", съобщи "Амак".

През август лидерът на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади призова да се използват бомби, ножове и коли за извършване на нападения в страните, участващи във водената от САЩ коалиция, която унищожи самопровъзгласения халифат, създаден през 2014 г. на части от територията на Ирак и Сирия.

 
БТА