/ iStock/Getty Images
Талибаните заявиха днес, че е абсурдно да бъдат обвинявани в дискриминация, основана на пола, и в други нарушения на правата на човека, след като четири държави обявиха, че ще подведат под отговорност управляващата в Афганистан групировка за нарушаване на международното право във връзка с отношението й към жените, предаде АП.

Австралия, Канада, Германия и Нидерландия заявиха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че са готови да заведат съдебни процедури срещу талибаните за нарушаване на Конвенция на ООН за премахване на всички форми на дискриминация на жените, по която самият Афганистан е страна. 

Талибаните взеха властта в тази страна през 2021 г. Въпреки че обещаха по-умерено управление, те забраниха на жените и момичетата да продължават образованието си след шести клас, да посещават обществени места без придружител и да работят. Министерството за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците на Афганистан забрани миналия месец на жените да излизат навън без бурка и да говорят на обществени места.

Повече от 20 държави изразиха подкрепата си за предложените правни действия срещу талибаните. "Осъждаме грубите и системни нарушения и злоупотреби с правата на човека в Афганистан, особено дискриминацията, основана на пола, срещу жените", заявиха страните. Те допълниха, че

"Афганистан е отговорен по силата на международното право за продължаващото грубо и системно нарушаване на многобройните си задължения по Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените", .

Заместник-говорителят на талибаните Хамдула Фитрат заяви, че правата на човека са защитени в Афганистан и че никой не е подложен на дискриминация.

"За съжаление се прави опит да се разпространи пропаганда срещу Афганистан чрез няколко избягали (афганистански) жени и да се изопачи ситуацията", заяви той в "Екс" (Х). "Абсурдно е да се обвинява Ислямска държава Афганистан в нарушаване на човешките права и дискриминация на база пол", допълни Фитрат.

Талибаните отхвърлят всички критики към техните политики, особено тези, които засягат жените. Те твърдят, че действията им са в съответствие с тяхното тълкуване на ислямското право, отбелязва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА