Здравната агенция на ООН заяви, че се нуждае от 1,5 млрд. долара през 2024 г. за животоспасяваща помощ за десетки милиони хора, попаднали в извънредни ситуации, включително в Украйна и Газа, предаде АФП.

Световната здравна организация предупреди, че през тази година се очаква близо 300 млн. души по света да се нуждаят от хуманитарна помощ и защита.

"Сред тях приблизително 166 млн. души ще се нуждаят от животоспасяваща хуманитарна здравна помощ", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус по време на събитието за представяне на проекта в Женева.

Той уточни, че агенцията му се стреми да достигне до около 87 млн. от най-нуждаещите се, като за целта ще са необходими 1,5 млрд. долара.

"В началото на 2024 г. СЗО вече реагира на 41 здравни кризи, включително 15 от спешните ситуации от най-високо ниво", каза ръководителят на СЗО.

Той предупреди, че тези, които са попаднали в такива кризи, са изправени пред "травматично начало на новата година и това се случва след 2023 г., която сама по себе си беше година на огромно и най-вече предотвратимо страдание".

САЩ и СЗО задълбочават сътрудничеството си с цел избягване на нова световна пандемия

Изброявайки дълъг списък от конфликти, от Украйна до Судан и Газа, Гебрейесус отбеляза, че "шокиращото е, че през 2023 г. всяко пето дете в света е живяло в зона на конфликт или е избягало от нея".

Тедрос също така изтъкна задълбочаващата се климатична криза, като миналата година е била определена като най-горещата в историята на човечеството.
Той предупреди, че това има "сериозни последици за здравето", от "катастрофален глад", предизвикан от сушата в Африканския рог, до смъртоносни епидемии от болести, предизвикани от променящите се климатични модели.

Тедрос подчерта, че "за хората, изправени пред извънредни ситуации, прекъсването на основните здравни услуги често означава разликата между живота и смъртта".

"През 2023 г. призивите за финансиране на предоставянето на здравна помощ в различни условия са получили средно едва 12 % от исканите средства", добави той.

"Това е сърцераздирателно и може да бъде избегнато", подчерта ръководителят на службата. "Ето защо през 2024 г. трябва да се активизираме."
БГНЕС