/ БТА
Световната здравна организация работи с експерти над ново име на маймунската шарка, съобщава „Би-Би-Си“.

Това се случва, след като повече от 30 учени написаха миналата седмица за „спешната нужда от недискриминационно и нестигматизиращо“ име за вируса и болестта, която причинява.

Продължаващото споменаване на вируса като африкански е едновременно неточно и дискриминационно, твърдят те.


Около 1600 случая на заболяването са регистрирани в световен мащаб през последните седмици, съобщиха във вторник от СЗО.Докато са съобщени 72 смъртни случая в страни, където маймунската шарка вече е била ендемична, нито един не е наблюдаван в новозасегнатите 32 страни.


СЗО също така обяви, че ще проведе спешна среща следващата седмица, за да определи дали да се класифицира епидемията като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение - най-високата тревога, която агенцията на ООН може да издаде.

Единствените други заболявания, за които това се е случвало в миналото, са свинският грип, полиомиелит, Ебола, Зика и Ковид.

Генералният директор на Организацията Тедрос Адханом Гебрейесус заяви: „Избухването на маймунска шарка е необичайно и тревожно. Поради тази причина реших следващата седмица да свикам комисията по спешни случаи съгласно международните здравни разпоредби, за да преценя дали това избухване (на болестта) представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“.