СЗО: Европа не е предпазена от епидемия сред хората на птичи грип H5N1
СЗО: Европа не е предпазена от епидемия сред хората на птичи грип H5N1 / снимка: БГНЕС
Европейските страни не са предпазени от епидемия сред хората, свързана с мутация на силно патогенния щам H5N1 на птичия грип. Това предупреди днес говорител на Световната здравна организация (СЗО) след появата на ново огнище на болестта в птицеферма във Великобритания.

Мутация на вируса H5N1, водеща до епидемия сред хората, може да стане както във Великобритания и в Европа, така и в Африка, уточни говорителят на СЗО Грегъри Хартъл, цитиран от Франс прес.

Хартъл заяви това, след като СЗО потвърди, че причината за смъртта на 22-годишна нигерийка е именно вирусът H5N1 на птичия грип. Това е първият смъртен случай от тази болест в Нигерия.

"Мутацията би могла да стане навсякъде. Някой твърдеше във връзка с огнището във Великобритания, че това нямало да се случи в Европа. Това е израз на създалотото се лъжливо усещане за сигурност", допълни Хартъл.

Здравните власти във Великобритания обгазяват десетки хиляди пуйки във ферма в графство Сафък в опит да се спре първия в страната масов взрив на птичи грип със смъртоносния за човека щам H5N1. Както съобщава ББС, собствениците на птици в района са били инструктирани да държат животните затворени. Около фермата е създадена карантинна зона.

Вчера Великобритания потвърди наличието на щама H5N1 в Източна Англия, който прилича на открития през януари в Унгария.

Епизоотичната обстановка съживи опасенията от широко разпространение на вируса и от евентуална мутация, в резултат на която да може да се предава не само сред птиците, но и от човек на човек. А това би могло да предизвика световна епидемия, която да вземе милиони жертви.
Колкото повече вирусът се разпространява сред животните, толкова повече нараства вероятността от мутация или от рекомбиниране с разновидност на човешкия грип, което може да доведе до заразяване между хората.

Вирусът H5N1, който се появи отново в Азия, е засегнал досега 271 души. 165 от тях са починали, припомня Франс прес.