Коронавирусът в Европа
Коронавирусът в Европа / iStock/Getty Images
Специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро с мрачна прогноза
Специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро предупреди в интервю за швейцарската медийна компания CH Media за опасността от трета вълна на коронавирус в Европа в началото на 2021 година.

Според Набаро европейските държави не са успели да предотвратят втората вълна на коронавируса, след като са успели да поемат контрола над първата.

"Европейският отговор беше непълен. Те пропуснаха възможността да изградят необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поеха контрола над първата вълна. И сега се срещат с втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура сега, ще имат трета вълна в началото на следващата година", каза Набаро, цитиран от „Баденер Тагблат“.

Каква маска е най-добрата и как да я ползваме безопасно (ВИДЕО)

Специалният пратеник на СЗО отбеляза, че много западноевропейски страни са изправени пред задачата да "вземат отново вируса под контрол", без да прибягват до такава груба мярка като блокиране - строг режим на изолация, за който, както заяви Набаро, ще бъде платена "висока цена".

Позовавайки се на страните от Източна Азия, Набаро отбеляза, че ситуацията с коронавируса там е по-добра поради "много ясна комуникация" между властите и населението.

"Друг елемент, който е много забележим в Източна Азия: след като броят на случаите бе намален поради силната реакция на хората, мерките не бяха отслабени. Необходимо е да се изчака, докато нивата станат ниски и останат такива", каза още Набаро.
 
БГНЕС