Съюзът за Средиземно море бе официално създаден
Съюзът за Средиземно море бе официално създаден / снимкa: БГНЕС
Съюзът за Средиземно море бе официално създаден в Париж на среща на върха с участието на лидерите на 43 страни, обяви френският президент Никола Саркози при закриването на срещата.

"С голямо задоволство ви съобщавам, че първата среща на върха на Съюза за Средиземно море завърши с единодушно приемане на заключителен документ. Мечтаехме за Съюза за Средиземно море, който сега е реалност", добави френският президент, цитиран от Франс прес.

В учредителната среща на ССМ в Париж участваха лидерите на 27-те държави от Европейския съюз и на още 16 страни от Западните Балкани и южното крайбрежие на Средиземно море. Сред участниците бе българският президент Георги Първанов.

43-те страни в ССМ са 27-те от Европейския съюз, Албания, Алжир, Босна и Херцеговина, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Мароко, Монако, палестинската автономна власт, Сирия, Тунис, Турция, Хърватия и Черна гора. Те са обединени от общата амбиция да градят заедно бъдеще на мир, демокрация и процъфтяване, както и човешко, социално и културно разбирателство.

В заключителната декларация се казва, че ССМ ще се гради върху изпълнението на шест конкретни проекта: пречистване на водите на Средиземно море; изграждане на пътища по суша и по море за подпомагане на търговията; укрепване на сигурността на гражданите; изготвяне на план за използване на слънчевата енергия; разширяване на Средиземноморския университет, създаден през юни в Порторож, Словения;инициатива за подпомагане на малките и средни предприятия.

Лидерите на страните в ССМ ще се събират на всеки две години - веднъж в държава от ЕС и веднъж в някоя от страните партньори. ССМ ще има общо председателство, в което представителят на страните от южния бряг на Средиземно море ще бъде избиран с единодушие за две години. За мандата на представителя на Севера в Париж не бе взето решение. Египет и Франция ще бъдат първите две страни, които ще председателстват ССМ. Генералният секретариат ще има за задача да осигурява финансирането и изпълнението на конкретните проекти. Изборът на страна домакин за секретариата бе отложен за ноември. Структурите на ССМ трябва да започнат да действат преди края на годината. ССМ ще може да финансира проектите си с пари от частния сектор, от бюджета на ЕС, със средства от всички страни участнички или от трети страни, от банки.