Сърбия получава „зелена светлина” за ЕС?
Сърбия получава „зелена светлина” за ЕС? / netinfo

Възможно е на днешното заседание на Съвета на външните министри на Европейския съюз в Люксембург да бъде подписано споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия. Това споразумение би открило пътя на страната към евентуално членство в Съюза. Досега няма официално потвърждение на информацията, че именно днес от Европейския съюз ще дадат „зелена светлина” на западната ни съседка.

Информацията за това, че споразумението между Европейския съюз и Сърбия за стабилизиране и асоцииране на западната ни съседка ще бъде подписано именно днес в Люксембург се появи първо в най-продавания сръбски вестник „Вечерни новости”. Според него Съветът на външните министри на ЕС ще отправи на днешното си заседание предложение за подписване на такъв документ към сръбския външен министър Вук Йеремич. Именно той ще сложи подписа си под този текст, пише още „Вечерни новости”.

Мнозина са скептични към този сценарий и предполагат, че споразумението със Сърбия, което би отворило пътя на страната към ЕС, по-скоро ще се забави.

Белгия и Холандия са най-сериозните му противници макар и в последните дни да смекчиха позициите си.

Другите страни-членки на Съюза гледат положително на подобно споразумение и смятат, че е добре то да стане факт преди парламентарните избори в Сърбия, планирани за 11 май.

Предстоящият вот е сред сигурните теми, които външните министри на ЕС ще дискутират в Люксембург. Ситуацията на Западните Балкани и по-специално тази в Сърбия те ще обсъдят не на самото си заседание, което тече в момента, а на работен обяд след него.