Светът осъди атентата на московското летище
Светът осъди атентата на московското летище / Reuters

Шокиран съм от терористичната атака на най-натовареното летище в Москва и остро осъждам този ужасен акт, заяви в съболезнователно послание по повод събитията на летище Домодедово генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той изразява съболезнования на семействата на загиналите и ранените, както и на руския народ.

Заедно сме в тази борба, затова в Съвета НАТО-Русия трябва да задълбочим нашето сътрудничество в борбата с тероризма, добавя той. Това е обща заплаха, пред която трябва да застанем заедно; НАТО изразява своята солидарност с руските хора и руското правителство, се отбелязва в съболезнователното послание.

Остро осъждам терористичният акт на най-голямото московско летище, довел до толкова много жертви и ранени, заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Тероризмът и насилието никога не са оправдани; съчувствам на хората в Русия, които за пореден път страдат от подобни нечовешки действия, добавя той. Изразявам съчувствие на целия руски народ и особено на семействата на загиналите и пострадалите, добави той.

С чувство на шок и огромна тъга научих за атентата на летище "Домодедово", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Осъждам този мерзък терористичен акт, мисля с най-дълбоко съчувствие и изразявам съболезнования на семействата на жертвите в този ужасен момент, добави той.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун категорично осъди неоправдания терористичен акт срещу невинни хора и изказа дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите, както и на народа и правителството на Русия.

Френският президент Никола Саркози осъди "гнусния атентат" на московското летище Домодедово и го заклейми като варварски и позорен терористичен акт, съобщи в комюнике френското президентство, цитирано от Франс прес. Президентът уверява властите на Руската федерация в пълната солидарност на Франция пред лицето на този варварски и позорен терористичен акт, се казва в комюникето. В този момент на изпитание г-н Саркози изказва най-искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите и предава на руския народ дълбокото съчувствие на всички французи, допълва президентската канцелария.

Решително осъждам този жесток акт на тероризъм срещу руския народ, заяви американският президент Барак Обама в изявление, прочетено от говорителя на Белия дом Робърт Гибс. САЩ са готови да съдействат на Москва по всякакъв начин, поискан от руските власти във връзка с атентата, каза още Гибс, цитиран от Ройтерс.

Германското правителство също заклейми бомбения атентат като варварски и подъл акт, който не може да бъде оправдан по никакъв начин. С ужас узнах новината за позорния атентат на летище Домодедово, при който има много загинали и още повече ранени, заяви канцлерът Ангела Меркел в обръщение към руския президент Дмитрий Медведев. Меркел изразява дълбоко съчувствие и моли Медведев да предаде съболезнованията й на близките на жертвите, пожелавайки бързо възстановяване на ранените. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че е бил шокиран от новината. Осъждам най-решително това срамно кръвопролитие. Нищо не може да оправдае този варварски акт. Изказваме съболезнования на близките и приятелите на жертвите, каза министърът, цитиран от ДПА.

Италианският външен министър Франко Фратини решително осъди жестокия атентат, окачествявайки го като варварски акт, който нищо не може да оправдае. Фратини изтъкна пълната солидарност на италианските власти с руското правителство в борбата срещу тероризма. В отделно изявление премиерът Силвио Берлускони също осъди категорично "гнусния терористичен акт" и изказа съболезнования на приятелския руски народ и неговите ръководители.

Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес изпрати до Дмитрий Медведев съболезнователно писмо от името на страната си, в което заявява, че е шокиран от случилото се и скърби заедно с руския народ. Днешният терористичен акт на летище Домодедово за пореден път доказва, че международното сътрудничество в борбата с тероризма е крайно необходимо, подчерта Илвес.