Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Иран
Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Иран / снимкa: DarikNews

Страните от ЕС постигнаха споразумение за засилени санкции срещу Иран заради спорната ядрена програма на Техеран, предаде Франс прес.

Текстът е бил приет на заседание на постоянните представители на 27-те в Брюксел. За да влязат в сила новите мерки, които са по-строги от приетите неотдавна санкции в Съвета за сигурност на ООН, ще трябва да бъдат официално утвърдени от външните министри на ЕС в понеделник в Брюксел.

Новото в сравнение с предишни санкции е, че сегашните са насочени срещу стратегическия за Иран газов и петролен сектор.

Предвижда се забрана на нови инвестиции, на техническа помощ и трансфери на технологии и услуги в петролната и газовата индустрия, включително за рафинирането и втечняването на газа.

Иран е четвъртият световен производител на суров петрол, но внася около 40 процента от бензина си, защото няма достатъчен капацитет за рафиниране, който да задоволи вътрешното търсене, отбелязва АФП.

В санкциите на ЕС също така силно се ограничават възможностите за търговски обмен с Иран, а замразяването на авоари обхваща по-голям брой ирански банки.

Засегнат е и транспортният сектор, включително морската компания ИРИСЛ и филиалите й. Взети са и допълнителни мерки за ограничаване на издаването на визи и замразяване на авоари срещу членовете на Корпуса на революционните гвардейци - идеологическата армия на иранския режим.

"Тези санкции са изненадващо строги, те стигат много по-далеч от гласуваните в ООН", заяви Марк Фицпатрик, експерт по иранското ядрено досие в лондонския Международен институт за стратегически изследвания.

"За пръв път Иран ще понесе санкции, които ще имат значително въздействие над икономиката му", добави той.

Това няма да е достатъчно да откаже Иран от ядрената му програма, но може да го върне на масата за преговори, защото в миналото Иран винаги е правел отстъпки под натиск, смята Фицпатрик, пише БТА.

Такава е и целта на ЕС. В проектодекларация на външните министри, получена от АФП, се "потвърждава ангажиментът на ЕС да работи за дипломатическо решение" на спора и се отправя призив към Иран да определи конкретна дата за възобновяване на преговорите по ядрения въпрос с Шесторката (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия). Възможно е такава среща да се състои през септември.