Жителите на най-малко осем села и градчета на Халкидическия полуостров в Гърция живеят в страх от мечки след нанесени щети в населените места, предаде гръцката телевизия Скай.

Много хора вече 10 дни седят затворени по домовете си заради опасността. Местни жители самоинициативно организират среднощни патрули и натискат клаксоните на колите си, за да плашат едрите животни.

Служителят на  неправителствената организация за опазване на околната среда „Арктурос“ Панос Стефану посочи, че става въпрос само да една мечка. 

Той каза, че мечката е млад мъжки екземпляр, който е тръгнал от езерото Волви, източно от град Солун, и поради размножителния период всеки ден изминава дълги разстояния в търсене на женски мечки и на храна, като намира лесен достъп до пчелините в Халкидики. Според него популацията на мечките се е увеличила през последните години благодарение на всички мерки за защита.

Защо мечките слизат в населените места

„Ограждението по магистрала Егнатия (А2) е довело до спирането на голям брой произшествия (за мечките)“, отбеляза Панос Стефану и добави, че „те постепенно са свикнали с човешкото присъствие, защото хората често са в планините“.

Сред засегнатите села и градчета са Таксиархис, Врастама, Палеохора, Вавдос, Мегали Панагя и Йерисос.   

„Хората са уплашени“, каза производителят на маслини Йоргос Йорудис, като допълни, че местните жители са спрели селскостопанската си дейност. Той подчерта, че щетите за предприемачите са огромни и затова са решили да вземат нещата в свои ръце в опит да прогонят мечките от планинското село Таксиархис.

„Всяка вечер има група, която обикаля с коли и надува клаксоните, вдигайки шум, за да не дойде мечка“, обясни той и добави, че цялото село е ужасено от възможността за евентуална среща с животното.

„От 10 дни никой не излиза от къщи“, отбеляза Йоргос Йорудис.

Опасността от среща с мечка възпрепятства и дейността на отворената за посещения пчеларска ферма „Бий дей“ (Bee Day) в село Таксиархис.

„Замразихме всичко, докато не вземем мерки, за да гарантираме безопасността на нашите посетители“, каза собственичката на пчелина Атина Апостолуди и поясни, че „целта е да пренастроим дневния режим спрямо съществуващите условия, като научим как работят другите в райони, в които често се срещат мечки“.
Мелина Христова/БТА