Има спасителен отряд в Смолянска област, идеята е да има и на национално ниво
Как да станем закрилници на мечките и защо те имат нужда от такива? В "Социална мрежа" по NOVA NEWS гост е Костадин Андонов от спасителния отряд за мечки към WWF.

По думите му, биоразнообразието е много важно, ето защо всички видове са еднакво важни. Избрали са мечките защото са доминантен вид в техните екосистеми, те са от индикаторните видове за състоянието на цялата екосистема.

Първи за годината нападения от мечки в Смолянско

Според него, има и неприятна тенденция - броят на мечките в България е спаднал почти двойно, което ни прави единствената страна в ЕС с такъв негативен показател. А бракониерството е най-големият проблем.

"Изхвърлянето на отпадъци и примамки от ловци карат мечките да слизат в населените места, а когато човек види мечка в задния си двор, нарамва пушката", обяснява Андонов.

13 нападения от мечки в Смолянско през септември

Сред начините за превенция са електрически огради, овчарски кучета, репеленти, както и информираността на хората. Той заяви, че ако човек види мечка трябва да подаде сигнал на РИОСВ или на WWF.

"Мечката много рядко може да бъде опасна за човек, най-често става дума за бутане на пчелини, овошки", каза още той. Има спасителен отряд в Смолянска област, идеята е да има и на национално ниво.

В Централна Стара планина и Рило-родопския масив е главната част от популацията.
nova.bg